Sneller isoleren door zenders op vleermuizen
Experimenteel vleermuisonderzoek
Ecologen en vleermuisliefhebbers zijn bezig om diverse vleermuis-kolonies in Hengelo in kaart te brengen. Dat gebeurt onder meer door vleermuizen in een net te vangen, de beestjes te voorzien van een zendertje en vervolgens uit te peilen waar ze hun thuis hebben. Daarnaast start volgend jaar een ‘vlakdekkend onderzoek’ om per buurt en soms per straat in kaart te krijgen waar vleermuizen zitten.
Door in kaart te brengen waar de vleermuizen wonen, kunnen de beschermde kolonies in gebouwen gericht beschermd worden. ‘Als je eenmaal in een buurt de verblijfplaatsen hebt gevonden, kunnen andere gebouwen gemakkelijker geïsoleerd of gerenoveerd worden. Dat spaart tijd en geld’, aldus de Hengelose stadsecoloog Mark Hoksberg.
Zendertjes
De vleermuizen worden in de avondschemering gevangen met een zogenoemd ‘mistnet’. Dat wordt gespannen in een gebied waar de dieren op insecten komen jagen. Een specialist brengt vervolgens een mini-zendertje op hun rug aan en laat de vleermuis weer gaan. Het diertje vliegt ’s nachts weer terug naar zijn kolonie en verraadt daarmee de verblijfplaats. In daarop volgende dagen komen de onderzoekers bij avondschemering terug om te zien hoeveel vleermuizen ‘uitvliegen’. Het zoeken en volgen van de vrijgelaten vleermuis kan een week of twee duren. Daarna is de batterij leeg en/of valt het zendertje af.
In kaart
Bewoners die hun huis willen isoleren of renoveren, moesten vooraf laten onderzoeken of in de spouwmuur (of andere holle ruimtes) vleermuizen huizen. Dit is duur en er gaat veel tijd overheen. Ecologen nemen dan geregeld -bij avondschemer- een kijkje bij die woning om vast te stellen of er vleermuizen zijn. De gemeente Hengelo wil de hele stad in één keer in kaart brengen. Dit is veel efficiënter en -per woning- ook veel goedkoper. Dit aanvullende ‘vlakdekkende onderzoek’ gaat volgend jaar van start. Ecologen gaan dan ’s avonds en ’s nachts met de fiets op pad om onderzoek te doen. Vanaf 2027 is dan meestal geen vleermuisonderzoek meer nodig als bewoners of bedrijven hun pand willen onderhouden, isoleren, renoveren of slopen. Dit versnelt de bouw en verduurzaming van woningen én beschermt de biodiversiteit.
108 vleermuizen
In Hengelo liepen de gevonden aantallen vleermuizen per kolonie de afgelopen weken uiteen van enkele tientallen tot 108 vleermuizen. ‘Die 108 zaten in een schoorsteen van een woning. De bewoner had het nooit gemerkt.’ In Hengelo en Beckum zijn tijdens dit onderzoek al 12 kolonies van gewone dwergvleermuizen gevonden. Extra bijzonder zijn de kolonie watervleermuizen, drie kolonies van laatvliegers en drie kolonies van de gewone grootoorvleermuis die gevonden zijn. Het onderzoek met de zenders duurt nog tot en met deze week.