Stinkend of bubbelend riool
Ontdek de oorzaak van het probleem.
Als er water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als er water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Dat geldt voor het riool in en om uw huis en ook voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel via uw huis het riool uit, samen met de lucht uit uw eigen riool. Dat gebeurt via een ontluchtingspijp die door uw dak naar buiten steekt.
Vooral als het regent moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wilt u natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet uw riool in huis ook luchtdicht zijn. Let op: Plaats bij de ontluchtingspijp op het dak geen dakraam of ventilatierooster. Dan komt de stank alsnog in uw woning.
Stank in huis of bubbelende afvoer
Hebt u geen ontluchtingspijp op uw dak of onder de dakpannen zitten? Dan kunt u last krijgen van stank in huis of bubbelende afvoeren. Als uw riool verstopt is en u hoort toch gebubbel, dan zit het probleem in de ontluchting. Dat geldt ook als elke rioolaansluiting in uw huis een stankslot heeft en het riool toch stinkt. Misschien hebt u bij een verbouwing de dikke ontluchtingspijp vervangen door een kleinere, omdat u niet precies wist waarvoor die pijp daar zat. Schakel bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool een deskundige in, zoals een installateur of een loodgieter.
Rioollucht zonder bubbelende afvoer
Hebt u last van rioollucht in huis zonder dat het riool bubbelt? Dan kan het zijn dat een stankslot (zoals bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen) niet meer functioneert. Dat kan gebeuren als al het water verdampt is, bijvoorbeeld na een lange vakantie. Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U kunt dat eenvoudig oplossen door wat water in gootsteen, wasbak of putje te gieten.
Hebt u last van rioollucht op straat? Bij droog weer kan het stankslot van een putje op straat droog staan. U kunt dat verhelpen door een emmer water in het putje te gieten. Als de stank na 2 dagen nog niet weg is, meld dat dan bij de gemeente.
Na rioleringswerkzaamheden in de straat kan er tijdelijk een rioollucht blijven hangen. Die lucht trekt meestal na een paar dagen weg. Als de stank na 2 dagen nog niet weg is, meld dat dan bij de gemeente.
Rioollucht bij dakraam of dakkapel
Ruikt u rioollucht bij uw dakraam of dakkapel? Dan is de kans groot dat de ontluchtingspijp niet op de juiste plaats zit. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen (vooral bij regen). Vraag in deze gevallen advies aan een installateur.