Begraven, bijzetten en verstrooien

De Hengelose begraafplaatsen bieden verschillende mogelijkheden voor een begrafenis of herdenking.

Hengelo heeft twee gemeentelijke begraaf- en gedenkplaatsen . Die liggen aan de Deurningerstraat en aan de Oldenzaalsestraat. Een graf, urnenkelder of urnennis kunt u aanvragen bij de afdeling Burgerzaken. Meestal regelt de uitvaartonderneming dit voor u. Wilt u een plek uitzoeken op de begraafplaats? Neem dan contact op met de beheerder van een van de begraafplaatsen.

Op beide begraafplaatsen kunt u kiezen tussen een particulier graf of een algemeen graf.

Een particulier graf huurt u voor een periode van twintig jaar. Daarna kunt u uw recht op het graf steeds met vijf of tien jaar verlengen. In een particulier graf kunnen worden begraven of bijgezet:

 • maximaal twee lichamen en twee asbussen;
 • maximaal één lichaam en drie asbussen;
 • vier asbussen.

Als rechthebbende op een particulier graf bepaalt u zelf wie er in het graf wordt begraven of bijgezet. Wilt u met uw partner in hetzelfde graf worden begraven? Kies dan altijd voor een particulier graf.

In een algemeen graf wordt iemand begraven voor een periode van twintig jaar. Deze termijn kan niet worden verlengd. In een algemeen graf kunnen maximaal twee lichamen worden begraven. U kunt niet zelf bepalen wie dat zijn. De overledenen in een algemeen graf zijn meestal onbekenden van elkaar.

Na een crematie blijft de as van een overledene een maand in het crematorium. Daarna moet u een definitieve bestemming voor de as kiezen. Beide begraafplaatsen kennen daarvoor verschillende mogelijkheden:

 • een urnenkelder (geschikt voor vier asbussen),
 • een urnennis (geschikt voor twee asbussen),
 • een strooiveld,
 • het bijzetten van de asbus in of op een particulier graf.

Een urnenkelder of urnennis kunt u kopen voor een periode van tien of twintig jaar. Na afloop van die periode kunt u uw recht op de kelder of nis steeds met vijf of tien jaar verlengen.

Gedenkruimte

De begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat heeft een overdekte ruimte bij de urnennissen. In die ruimte kunt u een herdenkingsplaatje laten aanbrengen voor een overledene. U kunt hier een overledene in stilte herdenken en bloemen plaatsen.

De aula aan de Oldenzaalsestraat biedt de mogelijkheid om een rouwdienst te houden. Ook kan er voor aanvang van de begrafenis afscheid worden genomen van de overledene. De aula is geschikt voor 100 personen, de koffiekamer voor 60 personen.

De begraaf- en gedenkplaats aan de Deurningerstraat heeft geen eigen aula. 
In overleg kunt u eventueel gebruik maken van de aula of koffiekamer van In Pace-DELA Uitvaartverzorging

Het is mogelijk om al bij leven een graf te reserveren. Bijvoorbeeld omdat u een mooi plekje hebt gevonden op de begraafplaats. De gemeente houdt die plek dan voor u vrij.

U kunt een graf voor 5 jaar reserveren. Dat kost € 205,60 voor de hele periode van 5 jaar. 
De reservering vervalt bij de eerste begraving of bijzetting. Vanaf dat moment gelden de regels en tarieven voor een particulier graf. Heeft er na 5 jaar nog geen begraving of bijzetting plaatsgevonden? Dan kunt u opnieuw voor 5 jaar reserveren.  

Aan het huren van een particulier graf, urnenkelder of urnennis zijn kosten verbonden. Als rechthebbende betaalt u bovendien een bijdrage voor het onderhoud van de begraaf- en gedenkplaats.

Verder zijn er kosten verbonden aan:

 • het begraven zelf (ook als dat in een algemeen graf is),
 • het plaatsen of bijzetten van een asbus, 
 • het verstrooien van as,
 • het aanbrengen van een gedenkplaatje,
 • het gebruik van aula of koffiekamer,
 • het reserveren van een graf.

Alle tarieven vindt u in de Verordening begraafrechten 2020. Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de begraafplaatsadministratie van de afdeling Burgerzaken, 14 074.

Wilt u een tijdstip reserveren voor begraven, bijzetten of verstrooien? Neem dan contact op met de begraafplaatsadministratie.

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1
Telefoon:  14 074

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu