Doorspoelen HCH Twentekanaal effectief
Het doorspoelen van de HCH-concentratie in het Twentekanaal heeft effect.
In het Twentekanaal zijn eerder dit jaar verhoogde concentraties HCH gemeten bij meetpunt Wiene.
Het water tussen sluis Eefde, het zijkanaal en Zwarte Water voldoet op dit moment aan de waterkwaliteitsnorm. De HCH-concentratie tussen Delden en Hengelo voldoet nu nog niet, maar is wel flink verlaagd. Na overleg met de waterschappen blijft Rijkswaterstaat het Twentekanaal doorspoelen, maar dan minder intensief dan voorheen. Rijkswaterstaat en waterschap Vechtstromen blijven de HCH-waarden monitoren en kunnen meer water doorspoelen als dat nodig is.
Rijkswaterstaat, gemeente Hengelo, waterschap Vechtstromen, Rijn en IJssel, WDOD, Vitens en provincie Overijssel hebben in juli besloten om het Twentekanaal door te spoelen om de HCH-waarden te verlagen. Via gemaal Eefde wordt water uit de IJssel omhoog gepompt. Vervolgens stroomt het via Delden – Almelo – Kanaal Almelo-De Haandrik – Vecht – Zwarte Water naar het IJsselmeer. De waterkwaliteit van het Twentekanaal wordt wekelijks onderzocht om te meten of de HCH-concentratie onder de norm blijft. Deze controle blijft nodig, omdat de oorzaak van de verhoging nog niet duidelijk is.
Onderzoek oorzaak
HCH komt al langer voor in het Twentekanaal via de voormalige Stork Chemie locatie. De verontreinigingen bereiken het Twentekanaal via het grondwater. HCH is ontstaan tijdens de productie van Lindaan. Lindaan is een bestrijdingsmiddel dat van 1948 tot 1952 is geproduceerd in een voormalige fabriek van Stork Chemie. Het is nog niet duidelijk wat de verhoging veroorzaakt. Onderzoek naar de verhoging loopt nog.
Eet geen vis uit het Twentekanaal
Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren nog steeds om geen vis te eten uit het Twentekanaal. HCH wordt relatief eenvoudig opgenomen door vis en opgeslagen in met name het vet van de vis.
Drinkwater
Drinkwaterbedrijf Vitens pompt geen oppervlaktewater direct op uit het Twentekanaal voor de drinkwatervoorziening. Iedereen in de regio kan dus schoon en gezond drinkwater blijven gebruiken.
Recreatie Twentekanaal
Zwemmen was en is in het Twentekanaal niet toegestaan. Recreatieve water gerelateerde activiteiten in het Twentekanaal, zoals roeien, kunnen gewoon doorgaan.