Belangrijke stap voor ontwikkeling van De KMS
College stelt voor circa 11 miljoen te investeren in de KMS-locatie
De ontwikkeling van De KMS, de voormalige Koninklijke Machinefabriek Stork, komt weer een belangrijke stap dichterbij. Op 17 september heeft het college van B en W -onder voorbehoud ingestemd met het definitieve Omgevingsprogramma KMS-locatie en met het Akkoord op hoofdlijnen, waarin de afspraken met ontwikkelaar Trebbe zijn vastgelegd. Het voorbehoud is dat de gemeenteraad moet instemmen met de financiële gevolgen. Want naast de investering en inbreng van ontwikkelaar Trebbe is er een actieve rol én financiële inzet van de gemeente nodig.
Het uiteindelijk doel is De KMS, met respect voor de rijke historie, te ontwikkelen tot een bruisende en multifunctionele plek met een aantrekkingskracht op talenten in Hengelo en ver daarbuiten. Om deze ambitie waar te maken is het voorstel van het college om als gemeente percelen aan te kopen om het zogenoemde Mijnschachtpark te realiseren als hét publieke hart van het gebied. Ook stelt het college voor te investeren in een mobiliteitshub voor heel Hart van Zuid en wil het college bijdragen aan de realisatie van een gemengd programma (onderwijs, maatschappelijke functies, werken, horeca en detailhandel) en in de ontwikkeling van een hechte community. Het college vraagt de raad hier in totaal ruim 11 miljoen euro voor beschikbaar te stellen. De raad neemt volgens verwachting in oktober een besluit.
De KMS: aantrekkingskracht op talenten
Hengelo is een stad vol ambitie. Met het industriële verleden als stevig fundament waar ondernemers met lef Hengelo groot hebben gemaakt. In deze voetsporen ontwikkelt de stad zich verder. Het aantrekken en binden van talenten is één van de belangrijkste strategische opgaven voor Hengelo en Twente. Samen met de gemeenten Almelo en Enschede zetten we onze groene technologische topregio op de kaart. We ontwikkelen dynamische stedelijke woon-, werk- en leefmilieus om de talenten dát te geven wat ze zoeken. De KMS is één van de plekken waar de talentopgave in Hengelo de komende jaren tot wasdom komt.
Omgevingsprogramma
De KMS biedt ruimte voor nieuwe en inspirerende initiatieven op het gebied van wonen, werken, leren én ontmoeten. De kaders voor de ontwikkeling zijn vastgelegd in het Omgevingsprogramma KMS-locatie. Dit programma geeft richting voor de verdere uitwerking in concrete plannen. Het vormt de basis voor de verdere stedenbouwkundige, architectonische en technische uitwerking. Het ontwerp omgevingsprogramma heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn twee reacties binnengekomen. Het college van B en W heeft ingestemd met de beantwoording daarvan en stelt het programma definitief vast, onder voorbehoud van instemming door de raad met de financiële gevolgen.
Akkoord op hoofdlijnen
Om de ambities voor de KMS waar te maken is een actieve rol van de gemeente nodig. Met Trebbe is daarom gewerkt aan een Akkoord op hoofdlijnen. Hierin zijn de wederzijdse verplichtingen tussen Trebbe en de gemeente in de samenwerking voor de herontwikkeling vastgelegd. Naast de gezamenlijke sturing op het integrale totaalconcept uit het omgevingsprogramma stelt het college de raad voor om als gemeente ook een financiële verantwoordelijkheid en een grondpositie in te nemen.
Tijdelijke initiatieven en Community-building
De KMS is een langjarige ontwikkeling, die we vanaf het begin tot leven willen brengen voor én met de doelgroep. Gemeente en Trebbe willen een sterke, betrokken en veerkrachtige community bouwen op de KMS; de KMS-community. Het is hét vliegwiel van de KMS, waarbij er een levendig publiekshart ontstaat met een binnen- en buitenprogrammering.