Verkeerslawaai wordt aangepakt
Gemeente maakt Actieplan Geluid
De gemeente gaat verschillende hotspots aanpakken waar het verkeerslawaai hoger is dan de plandrempel. Dat staat in het Actieplan Geluid 2024-2029 dat vanaf 22 mei ter inzage ligt. De ambitie is een geluidswaarde op de gevels van 63 decibel of lager. Dat is een geluidsniveau vergelijkbaar met een normaal gesprek. Bij woningen met hogere geluidbelastingen onderneemt de gemeente waar mogelijk actie, bijvoorbeeld op drukke wegen zoals de Bornsestraat en de Breemarsweg.
Het doel van het Actieplan is om de geluidbelasting in de hele gemeente zo laag mogelijk te krijgen.
Maatregelen voor minder geluidsbelasting
Er zijn verschillende manieren om de geluidsbelasting naar beneden te brengen:
- Op een aantal plekken wordt bijvoorbeeld een stiller, robuuster asfalttype toegepast. Dit pakt geluidsbelasting bij de bron aan.
- Ook bestaat de mogelijkheid van het isoleren (saneren) van woningen op kosten van het Rijk. Tussen 1983 en 2024 zijn in Hengelo al 1251 woningen voor wegverkeer gesaneerd. De gemeente wil komende jaren nog eens tussen de 400 en 500 woningen saneren en informeert bewoners die in aanmerking komen per brief.
- Verder komen er andere maatregelen om het verkeerslawaai naar beneden te brengen. Denk aan het stimuleren van fietsverkeer en openbaar vervoer of het verlagen van de maximum snelheid en het stimuleren van elektrisch rijden. Dat heeft de gemeente al eerder beschreven in het Mobiliteitsplan 2040.
9 hotspots
De gemeente heeft 9 hotspots vastgesteld waar de geluidbelasting hoger is dan de plandrempel van 63 decibel. Het is niet bij elke hotspot mogelijk om maatregelen te treffen.
- Bornsestraat (Weideweg tot Achterhoekse Molenweg);
Wordt hoogstwaarschijnlijk in 2027 aangepakt met nieuw stiller asfalt. - Uitslagsweg (tussen Mr. P.J. Troelstrastraat en Sloetsweg)
- Marskant (tussen Deldenerstraat en Spoorstraat)
- Parallelweg (overgaand in de Veloursstraat)
- Kruispunt Wetstraat-Oude Molenweg-Anninksweg
- Sloetsweg (vanaf rotonde overgaand in Beethovenlaan tot de Oude Postweg)
- Breemarsweg (vanaf de Binnenbeekstraat tot de Boekeloseweg)
Wordt al dit jaar aangepakt. Er komt een nieuw ontwerp voor de weg tussen de Haaksbergerstraat en de Pruisische Veldweg met nieuw stiller asfalt. - Tuindorpstraat
- Twekkelerweg (Noordelijk deel tussen Veloursstraat en Twekkelerplein)
Krijgt waarschijnlijk binnen 5 jaar een reconstructie met nieuw stiller asfalt.
De gemeente is verantwoordelijk voor het geluid van gemeentelijke wegen. Rijkswaterstaat en ProRail zijn verantwoordelijk voor het geluid van de rijkswegen en spoorlijnen.
Ongewenste effecten voorkomen
De reden dat Hengelo geluidsoverlast in de woonomgeving aanpakt, heeft vooral te maken met de ongewenste effecten die geluidsoverlast kan veroorzaken, zoals verstoring van slaap, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Lichamelijke stressreacties treden meestal pas op na jarenlange blootstelling aan (zeer) hoge geluidsniveaus in de woon- of werkomgeving.
Ter inzage
De gemeente maakt elke 5 jaar een Actieplan Geluid. En dat blijft nodig; de woon- en leefomgeving wordt niet stiller, het aantal inwoners en dus ook het verkeer blijft nog steeds toenemen. Als er niks wordt gedaan, neemt de hinderbeleving naar verwachting toe.Hengeloërs krijgen de kans om hun mening te geven over het onderwerp. Het Actieplan Geluid ligt op 22 mei tot en met 2 juli 6 weken ter inzage (www.hengelo.nl/actieplangeluid).De gemeente verwerkt eventuele zienswijzen in het definitieve actieplan.