Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
woensdag 21 december 2022

Proefvakken voor deelfiets en -scooter

Sinds september 2020 zijn deelfietsen en -scooters in Hengelo te vinden. Verschillende bedrijven (Bolt, Check en Felyx) bieden hun diensten in onze stad aan. De opkomst van deelmobiliteit is een kans, maar Hengeloërs ervaren ook overlast en verrommeling van de openbare ruimte. De gemeente Hengelo neemt deze signalen serieus en gaat aan de slag met proefvakken waar deeltweewielers geparkeerd moeten worden.

Het parkeren van een deelfiets of -scooter mag op dit moment in grote delen van de stad. Overal, in het servicegebied van de aanbieder, kunnen deeltweewielers worden gestald. Dit zorgt voor veel flexibiliteit voor de gebruiker maar ook voor ongewenste situaties in de openbare ruimte.

Proefvakken voor deelvervoer

Op korte termijn worden er in de Beursstraat, bij Thiemsbrug en op het Industrieplein proefvakken gemaakt. Het servicegebied in de apps van de aanbieders wordt dan aangepast zodat parkeren in de omgeving van het vak niet meer mogelijk is. Deze drie locaties zijn gekozen op basis van data-analyse van het gebruik van het deelvervoer. Met deze proefvakken wil de gemeente Hengelo verrommeling van de openbare ruimte en overlast van foutgeparkeerde deelvoertuigen tegengaan. De proefvakken bieden een mooie kans om ervaring op te doen met toekomstige hubs in de stad. Een hub is een soort verzamelplaats in de buurt waar verschillende vormen van vervoer worden aangeboden.

Vergunning voor deelaanbieder

Op dit moment zijn mondelinge afspraken met de huidige deelaanbieders gemaakt, omdat er geen regels voor deelmobiliteit in Hengelo bestaan. In de toekomst kiest de gemeente Hengelo voor een vergunningensysteem. In de eerste helft van 2023 wordt dit systeem uitgewerkt en ingevoerd. Deelaanbieders moeten dan een vergunning aanvragen om in Hengelo deelvervoer te mogen aanbieden, dit wordt gedaan in samenwerking met de gemeente Enschede. Op deze manier bieden we ook de mogelijkheid om eenvoudig ritten te maken tussen Hengelo en Enschede.

Deelvervoer in mobiliteitsplan

Deelvervoer is een mooie kans in de ontwikkeling rondom mobiliteit, waarin het delen van vervoersmiddelen een steeds belangrijkere plaats krijgt. In het mobiliteitsplan ‘Heel Hengelo in beweging’ is deelmobiliteit ook een van de onderwerpen. Het voorstel om deeltweewielers in een vergunningstelsel op te nemen, is daar ook in terug te vinden. In het mobiliteitsplan staat verder hoe we in Hengelo willen omgaan met de vele ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid. Het plan is te bekijken op www.hengelo.nl/terinzage.

Nieuws

Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2023 in september van start!

Gemeenten en de provincie zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden, dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is periodiek onderzoek naar koopgedrag van groot belang.

Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2023 in september van start!

Gemeente zet veteranen weer in het zonnetje

Op zaterdag 23 september zet Hengelo voor de 15e keer de Hengelose veteranen in het zonnetje. Zo’n 145 veteranen reageerden op de uitnodiging van burgemeester Sander Schelberg en komen naar de Hengelose Veteranendag.

Gemeente zet veteranen weer in het zonnetje

De Lambertuskermis komt eraan!

Het is weer tijd voor de gezelligste kermis. Van 20 tot en met 24 september staat de binnenstad volledig in het teken van de Lambertuskermis.

De Lambertuskermis komt eraan!

Vastgoedsector in Hengelo aangespoord om te melden

De Twentse gemeenten starten in samenwerking met de politie en Meld Misdaad Anoniem (M.) een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Hengelo kunnen panden worden ingezet voor drugs, opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De Twentse gemeenten en veiligheidspartners willen met de campagne het bewustzijn binnen de vastgoedbranche vergroten en een veilige meldplek bieden.

Vastgoedsector in Hengelo aangespoord om te melden

Warenmarkt tijdens Lambertuskermis op het Stationsplein

De binnenstad van Hengelo is van 20 tot 24 september het decor van de jaarlijkse Lambertuskermis. Dit betekent dat de warenmarkt wordt verplaatst van het marktplein naar het Stationsplein. Dus op woensdag 20 september en zaterdag 23 september vindt u uw favoriete marktkramen op het Stationsplein. Hieronder vindt u een overzicht van de opstelling van de kramen.

Warenmarkt tijdens Lambertuskermis op het Stationsplein

Jongeren maken kennis met urban sports

Op vrijdag 22 september van 12.00 tot 16.00 uur is het FBK Stadion het decor van de allereerste editie van het FBK Urban Sports Festival.

Jongeren maken kennis met urban sports

Tweede maaironde start halverwege september

Vroeger maaiden we de bermen en grasvelden in Hengelo bijna overal kort. De laatste jaren is daar verandering in gekomen. Op steeds meer plaatsen maaien we het gras maximaal twee keer per jaar (1x in het voorjaar en 1x in het najaar) en voeren we het maaisel af. Zo wordt de bodem armer, groeien er minder grassen en komen er geleidelijk aan meer bloeiende kruiden. Dat is beter voor de natuur en de biodiversiteit.

Tweede maaironde start halverwege september

Uitreiking Nijverbij aan Gerrit Prinsen

Zondag 3 september reikt wethouder Marie-José Luttikholt het Stadscompliment, de Nijverbij, uit aan de heer Gerrit Prinsen. De uitreiking vindt plaats om ca. 12.00 uur in bij Wijkcentrum Hengelose Es, Uitslagsweg 47 in Hengelo.

Uitreiking Nijverbij aan Gerrit Prinsen

Uitreiking Nijverbij aan Carien Admiraal

Donderdag 31 augustus reikt wethouder Marie-José Luttikholt het Stadscompliment, de Nijverbij, uit aan mevrouw Carien Admiraal. De uitreiking vindt plaats om ca. 17.00 uur in bij de Houtmaat, Houtmaatweg 9 te Hengelo.

Uitreiking Nijverbij aan Carien Admiraal

Hengelo investeert in FC Twente / Heracles Academie voor de ontwikkeling van Sportpark Veldwijk

De gemeenteraad van Hengelo heeft op 19 juli besloten om jaarlijks €115.000 te investeren in talentontwikkeling en topsport door de FC Twente/Heracles Academie op Sportpark Veldwijk. Deze beslissing markeert de voortzetting van een langdurige samenwerking tussen gemeente Hengelo en beide voetbalclubs om een hoogwaardige trainingsfaciliteit te zijn voor de ontwikkeling van jong voetbaltalent.

Hengelo investeert in FC Twente / Heracles Academie voor de ontwikkeling van Sportpark Veldwijk

Bedrijvenpark Twentekanaal en gemeente Hengelo versterken samenwerking richting een toekomstbestendig bedrijventerrein

Het bedrijvenpark Twentekanaal gaat stevig aan verduurzaming werken. Het bedrijvenpark, onder leiding van de “Belangenvereniging Bedrijvenpark Twentekanaal” (BIT), pakt dit op met de gemeente en Transitiemakers. Samen geven zij uitvoering aan een programma met concrete projecten. Deze aanpak volgt uit het gezamenlijk opgestelde werkplan; Werken naar toekomstbestendige Energie, Natuur en Mobiliteit op bedrijventerrein Twentekanaal.

Bedrijvenpark Twentekanaal en gemeente Hengelo versterken samenwerking richting een toekomstbestendig bedrijventerrein

Update: noodbevel voor binnenstad Hengelo van kracht en verlengd

Locoburgemeester Gerard Gerrits van Hengelo heeft na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie besloten opnieuw een noodbevel af te geven. Dit keer voor alleen de binnenstad van Hengelo. Het noodbevel geldt tot en met vrijdag 28 juli 2023 08.00 uur en is gericht op alle niet Hammarby supportersgroepen. Dit noodbevel is afgegeven om geweld tussen supportersgroepen te voorkomen en voor de veiligheid van de inwoners.

Update: noodbevel voor binnenstad Hengelo van kracht en verlengd

Noodbevel voor gemeente Hengelo van kracht

Locoburgemeester Gerard Gerrits van Hengelo heeft na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie besloten een noodbevel af te geven voor de gemeente Hengelo. Het noodbevel geldt van 26 juli 2023 23.15 uur tot en met 27 juli 2023 10.00 uur en is gericht op alle supportersgroepen.

Noodbevel voor gemeente Hengelo van kracht

Gratis juridisch advies voor iedereen

Bibliotheek Hengelo Hasseler Es organiseert iedere vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur een gratis juridisch advies inloopspreekuur.

Gratis juridisch advies voor iedereen

Verzekerd van goede huishoudelijke ondersteuning

De gemeente Hengelo contracteert vanaf 1 januari 2024 in totaal 10 zorgaanbieders om de komende 5 jaar huishoudelijke ondersteuning te bieden via de Wmo. Dit zijn alle huidige aanbieders én vijf nieuwe.

Verzekerd van goede huishoudelijke ondersteuning

Meet & Greet met Wout en Maud in de bibliotheek op 19 juli

Wout Brama en Maud Roetgering, wie kent ze niet? Allebei hebben ze bij FC Twente hun sporen meer dan verdiend. Samen spelen ze ook de hoofdrol in het boek ‘Wout en Maud en het geheim van de trainer’. Een boek met een boodschap: voetbal is voor iedereen. Wie je ook bent, je hoort erbij. Wethouder Hanneke Steen: ‘Wij vinden gezond leven, actief aan sport doen én diversiteit erg belangrijk. Daarom geven we als gemeente Hengelo 100 van deze boeken weg tijdens een signeersessie op 19 juli in de stadsbibliotheek. En wat is er mooier dan je eigen boek mét handtekening van de hoofdrolspelers?’

Meet & Greet met Wout en Maud in de bibliotheek op 19 juli

Gemeente presenteert Zomernota: Investeringen met oog op de toekomst

Ieder jaar stelt het college van B en W een Zomernota op. Daarin kiezen burgemeester en wethouders waaraan ze geld willen uitgeven. Wethouder Financiën Hanneke Steen: ‘We hebben het over gemeenschapsgeld. Dit geld kunnen we maar één keer uitgeven. We moeten er dus zorgvuldig mee omgaan. In Hengelo maken we daarom keuzes die passen bij de ambitie en koers voor de stad.’ Die keuzes staan in de strategische agenda die samen met de gemeenteraad is opgesteld.

Gemeente presenteert Zomernota: Investeringen met oog op de toekomst

Energiecoöperatie uitgebreider aan de slag om Hengelo duurzamer te maken

De Hengelose energiecoöperatie Energie van Hengelo krijgt 2,5 ton subsidie ter beschikking om verder te professionaliseren.

Energiecoöperatie uitgebreider aan de slag om Hengelo duurzamer te maken

Prins Bernhardplantsoen wordt “binnentuin van Hengelo”

Het Prins Bernhardplantsoen krijgt een opknapbeurt, inclusief verbouwing en uitbreiding van het paviljoen dat er staat. Tijdens een inloopbijeenkomst op dinsdag 20 juni konden belangstellenden de plannen inzien. Het plantsoen moet “de binnentuin van Hengelo” worden.

Prins Bernhardplantsoen wordt “binnentuin van Hengelo”

Eenmalige subsidie ‘Hengeloos Energiefonds Maatschappelijke Organisaties 2022-2023’

Maatschappelijke organisaties kunnen een beroep doen op het ‘Hengeloos Energiefonds Maatschappelijke Organisaties 2022-2023’ als zij door gestegen energiekosten hun activiteiten niet meer of onvoldoende kunnen uitvoeren. Vanaf 15 juni tot en met 15 juli 2023 is de subsidie aan te vragen. Daar is ook de regeling met de voorwaarden in te zien.

Eenmalige subsidie ‘Hengeloos Energiefonds Maatschappelijke Organisaties 2022-2023’

Positief resultaat over 2022: college van B en W trots op getoonde veerkracht

Het college van B en W blikt in het Jaarverslag en de Jaarrekening inhoudelijk en financieel terug op het jaar 2022.

Positief resultaat over 2022: college van B en W trots op getoonde veerkracht

Invullen onderzoek Bruto Twents Geluk is kleine moeite, maar levert veel op voor Twente

In Twente werken het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de 14 Twentse gemeenten binnen de Twente Board nauw samen om van Twente een regio te maken met een goede economie, mooie banen en voldoende opleidingskansen. Want een fijne plek om te wonen, te werken en de ruimte te hebben om jezelf te ontwikkelen vergroten de kans op geluk. Om te weten wat die samenwerking oplevert, wordt het geluk in Twente jaarlijks in de eerste helft van juni gemeten via het onderzoek naar Brede Welvaart door RaboResearch.

Invullen onderzoek Bruto Twents Geluk is kleine moeite, maar levert veel op voor Twente

Gemeente Hengelo en Waterschap Vechtstromen werken samen aan water

Op maandag 5 juni ondertekenden wethouder Claudio Bruggink en Hans van Agteren (lid dagelijks bestuur waterschap Vechtstromen) de samenwerkingsagenda Klimaat Actieve Stad Hengelo. In deze samenwerking bundelen gemeente en waterschap de krachten voor de komende jaren. Samen werken we aan een duurzame en klimaatbestendige inrichting van het watersysteem. Dit is nodig om goed om te kunnen gaan met bijvoorbeeld wateroverlast en droogte door klimaatverandering.

Gemeente Hengelo en Waterschap Vechtstromen werken samen aan water

Hengelo verkozen tot ‘Meest inspirerende Global Goals-gemeente 2023’

De gemeente Hengelo is op 1 juni verkozen tot ‘Meest inspirerende Global Goals-gemeente van 2023’. Hengelo won deze belangrijke prijs voor de vernieuwende en duurzame aanpak van het marktplein. De prijs is ingesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tijdens de ‘Global Goals Gemeenten Meet-up’ in Aalten nam programmamanager Joop Nijenhuis de prijs in ontvangst.

Hengelo verkozen tot ‘Meest inspirerende Global Goals-gemeente 2023’

Energietoeslag 2023 is uitgesteld

Maakt u zich zorgen om het betalen van de energierekening? Neem dan contact op met het Zorgloket. Zij bieden hulp en kijken samen met u naar een oplossing. Dit is belangrijk, omdat we de energietoeslag 2023 nog niet kunnen uitbetalen.

Energietoeslag 2023 is uitgesteld

Gemeente Hengelo drie monumenten rijker

De gemeentelijke monumentenlijst krijgt er drie monumenten bij. Het gaat om de boerderij en schuur De Lemerij aan de Burenweg 70. Ook de twee erfscheidingspalen van de voormalige Joodse begraafplaats en de grenssteen op het terrein worden monument. De Stichting Wijkcomité Wensink-Zuid en Heemkunde Borne hebben zich daarvoor sterk gemaakt. De Erfgoedcommissie droeg deze drie objecten vervolgens voor de monumentenstatus aan het college voor. Op dinsdag 30 mei ging het college met de voordracht van harte akkoord.

Gemeente Hengelo drie monumenten rijker

Eenmalige subsidie voor lokale cultuursector

‘Versterking en vernieuwing lokale culturele programmering in post-coronatijd 2023-2024’ is een subsidieregeling om de lokale culturele sector na de coronatijd eenmalig te helpen. De subsidie is bedoeld voor activiteiten en projecten die deze sector versterken en vernieuwen. Vanaf 2 juni tot en met 15 juli 2023 is deze subsidie aan te vragen.

Eenmalige subsidie voor lokale cultuursector

Hengelo gelooft weer in de binnenstad

De waardering voor de binnenstad zit in de lift. Inwoners en bezoekers vinden over het algemeen dat de binnenstad erop vooruit is gegaan. Ook zijn Hengeloërs hoopvoller over de nabije toekomst van de binnenstad. Het percentage leegstand is licht gestegen. Er is dus nog werk aan de winkel, maar positieve verwachtingen en waardering overheersen.

Hengelo gelooft weer in de binnenstad

Bioboxen worden vanaf 1 juni geplaatst

Burgemeester en wethouders van Hengelo hebben het definitieve plaatsingsplan voor bioboxen vastgesteld. Twente Milieu begint vanaf 1 juni met het plaatsen van de bioboxen op de vastgestelde locaties. Als eerste worden de bioboxen geplaatst waar nu de Voedselfiets etensresten inzamelt. Vervolgens worden de overige bioboxen aangelegd. Vanaf 1 juli kunnen de eerste bewoners de biobox gebruiken. Naar verwachting kunnen eind augustus alle hoogbouwbewoners gebruik maken van de biobox.

Bioboxen worden vanaf 1 juni geplaatst

Bankastraat naar 30 kilometer per uur

Het college van B en W van Hengelo is akkoord met het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Bankastraat. Een belangrijke mijlpaal om deze straat veiliger en aantrekkelijker te maken. Langs de straat wordt de F35 doorgetrokken, het laatste lange stuk van de F35 wat in Hengelo nog ontbreekt. Goed nieuws dus voor fietsers in Hengelo en de regio.

Bankastraat naar 30 kilometer per uur

Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Tuindorpbad

Zaterdag 13 mei 2023 reikte burgemeester Sander Schelberg, namens de Koning, de Koninklijke Erepenning uit aan het 100-jarige Tuindorpbad. Dit gebeurde tijdens de feestelijke opening van het nieuwe zwemseizoen bij het Tuindorpbad.

Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Tuindorpbad

Tunnel in Amerikalaan twee weken afgesloten

Vanaf maandag 15 mei wordt de tunnel in de Amerikalaan voor de komende twee weken afgesloten. Tijdens deze periode verwijderen we een groot deel van de tegels in deze tunnel. De tegels kunnen mogelijk losraken en naar beneden vallen. Daardoor kunnen onveilige situaties ontstaan.

Tunnel in Amerikalaan twee weken afgesloten

Tegemoetkoming energiekosten blokaansluiting

Sinds 25 april 2023 is er een tegemoetkoming voor hoge energiekosten voor huishoudens of bewoners met een blokaansluiting. Deze kan tot en met 30 september 2023 aangevraagd worden bij de Belastingdienst.

Tegemoetkoming energiekosten blokaansluiting

Tegemoetkoming bij veel medisch afval

Hengeloërs met veel medisch afval, zoals stomamateriaal, incontinentiemateriaal en dialysemateriaal, maken vaker gebruik van de ondergrondse container of laten vaker hun zorgcontainer legen. Daarom vergoedt de gemeente ook dit jaar een deel van de afvalkosten die zij maken. De vergoeding van dit jaar bedraagt maximaal 135,20 euro en kan vanaf 1 mei worden aangevraagd bij de gemeente Hengelo.

Tegemoetkoming bij veel medisch afval

Ontwerpbesluiten genomen voor zonneveld Boeldershoek

Van 3 mei tot 13 juni online en in het stadhuis in te zien.

Ontwerpbesluiten genomen voor zonneveld Boeldershoek

Tweede editie Twentse Waterweken

Na een succesvolle start in 2022, vindt de tweede editie van de Twentse Waterweken plaats van 1 t/m 14 mei 2023. De Twentse gemeenten, Waterschap Vechtstromen en Vitens organiseren in deze periode samen met lokale natuurorganisaties door heel Twente activiteiten rondom het thema water.

Tweede editie Twentse Waterweken

Zes Hengeloërs Koninklijk onderscheiden

Op woensdag 26 april reikt burgemeester Sander Schelberg 6 Koninklijke onderscheidingen uit aan Hengeloërs die zich al jaren op vrijwillige basis hebben ingezet voor de maatschappij. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal in het stadhuis tussen 10.00 en 12.00 uur. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Zes Hengeloërs Koninklijk onderscheiden

Aanvragen Tijdelijk Noodfonds Energie kan tot 5 mei 2023, 12.00 uur

Er is een Tijdelijk Noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten opgezet. Het Noodfonds betaalt een deel van de energierekening voor deze huishoudens. Huishoudens kunnen steun aanvragen bij het betalen van de energierekeningen van oktober 2022 tot 5 mei 2023,12.00 uur.

Aanvragen Tijdelijk Noodfonds Energie kan tot 5 mei 2023, 12.00 uur

Hengeloos marktplein beloond met prijs

Op donderdag 20 april heeft de gemeente Hengelo een landelijke prijs in ontvangst mogen nemen voor de verkiezing van het Meest Inspirerende Binnenstadsproject van Nederland.

Hengeloos marktplein beloond met prijs

Leefbaar Beckum een grote stap dichterbij met Omgevingsprogramma

Het Omgevingsprogramma Leefbaar Beckum wordt 26 april ter inzage gelegd. Dat heeft het college van B en W besloten. In het Omgevingsprogramma wordt concreet antwoord gegeven op de vraag ‘Wat is er nodig om de leefbaarheid in Beckum te borgen?’. In het programma staat hoeveel woningen Beckum nodig heeft, om welke woningen het gaat en waar ze komen. Ook is beschreven hoe de verenigingen en het onderwijs in Beckum meer kunnen gaan samenwerken en hoe de gezamenlijke huisvesting (MFA) eruit zou kunnen zien.

Leefbaar Beckum een grote stap dichterbij met Omgevingsprogramma

Controles op vervuiling verpakkingencontainers

Twente Milieu gaat de verpakkingencontainers van inwoners controleren op vervuiling. Dat gebeurt vanaf deze week. Twente Milieu en de gemeente Hengelo starten met deze controles om de kwaliteit van het verpakkingsmateriaal te verbeteren; er zit nog te vaak afval in de verpakkingencontainer dat er niet hoort. Is het afval niet goed gescheiden? Dan wordt de container niet geleegd.

Controles op vervuiling verpakkingencontainers

Bestrijding eikenprocessierups weer van start

De eikenprocessierupsen zijn uit het ei gekropen. Daarom start de bestrijding, als de weersomstandigheden meezitten, op woensdagavond 19 april. De bestrijding vindt net als voorgaande jaren plaats in de avonduren tussen 19.00 en 02.30 uur.

Bestrijding eikenprocessierups weer van start

Werkzaamheden in Wemenstraat van start

Na de sloop van de Lambertuspassage, starten nu de werkzaamheden aan het gebied rondom de Lambertusbasiliek.

Werkzaamheden in Wemenstraat van start

Hengelo zet grote stap richting realisatie Circulair Ambachtscentrum

Gemeente Hengelo en Twente Milieu ondertekenden hiervoor een intentieovereenkomst.

Hengelo zet grote stap richting realisatie Circulair Ambachtscentrum

FIXbrigade helpt Hengeloërs om te verduurzamen

Energiecoöperatie Energie van Hengelo gaat de FIXbrigade Hengelo opzetten.

FIXbrigade helpt Hengeloërs om te verduurzamen

Geen gezondheidsrisico’s in 24 tuinen in de Hasseler Es

In de 24 tuinen in de Hasseler Es zijn geen gehaltes van de chemische stof PFAS gevonden die gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Geen gezondheidsrisico’s in 24 tuinen in de Hasseler Es

Twickel College winnaar scholierendebat

Het Twickel College heeft vanmiddag het scholierendebat 2023 gewonnen. De debaters van Twickel scoorden hoog op argumentatie, presentatie en teamwork. Het team won een wisselbeker en een cheque van 250 euro, te besteden aan de debatcultuur op school.

Twickel College winnaar scholierendebat

Scholierendebat in stadhuis

Op woensdag 12 april gaan de leerlingen van havo en vwo van de vier Hengelose scholengemeenschappen weer met elkaar in debat.

Scholierendebat in stadhuis

Onthulling plaquette en start tentoonstelling ‘Er hoeft er maar een te beginnen’

Donderdag 29 april 1943. Even na de middagpauze verlaten 3.000 arbeiders de machinefabriek Stork. Zo beginnen in het hart van Hengelo de April-meistakingen van 1943.

Onthulling plaquette en start tentoonstelling ‘Er hoeft er maar een te beginnen’

Omgeving Twentebad op de schop: veiliger en beter bereikbaar

Op 5 april 2023 start aannemer Strukton, in opdracht van de gemeente Hengelo, met het herinrichten van het gebied rondom het Twentebad.

Omgeving Twentebad op de schop: veiliger en beter bereikbaar

Mobiliteitsplan van de toekomst: veilig, bereikbaar, leefbaar én duurzaam

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het mobiliteitsplan ‘Heel Hengelo in beweging’. In dit plan worden keuzes gemaakt om Hengelo in de toekomst leefbaar, verkeersveilig en bereikbaar te houden én nog duurzamer te maken. Het plan heeft van 30 november 2022 tot en met 17 januari 2023 ter inzage gelegen. Iedereen kon in die periode een reactie op het plan geven. Op enkele onderdelen heeft dit gezorgd voor een constructieve bijdrage aan de ambitie van het plan. Het college van B en W heeft ingestemd met het definitieve plan. Daarmee gaat het plan ter besluitvorming door naar de gemeenteraad.

Mobiliteitsplan van de toekomst: veilig, bereikbaar, leefbaar én duurzaam

Hengelo op zwart tijdens Earth Hour

Hengelo doet op zaterdag 25 maart weer mee aan Earth Hour, samen met vele andere steden wereldwijd. Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) om aandacht te vragen voor klimaatverandering en duurzaamheid. Ook dit jaar wordt Earth Hour in Hengelo georganiseerd door het platform 'Hengelo helemaal stil?' in samenwerking met de gemeente Hengelo.

Hengelo op zwart tijdens Earth Hour

Warenmarkt terug naar marktplein

Na ruim een jaar op het Stationsplein, keert de Hengelose warenmarkt terug naar het marktplein. Reden voor een feestje op woensdag 15 en zaterdag 18 maart.

Warenmarkt terug naar marktplein

Uitstel sloop en nieuwbouw woningen Mariastraat en omgeving

Welbions heeft de sloop en nieuwbouw van woningen aan de Mariastraat, Geerdinksweg, Wilderinksstraat en Krabbenbosweg uitgesteld tot april 2024. Dit is afgesproken op maandag 20 februari tussen Welbions en de gemeente Hengelo.

Uitstel sloop en nieuwbouw woningen Mariastraat en omgeving

Twente Milieu haalt in Hengelo gratis snoeihout op

Ook dit voorjaar houdt de gemeente Hengelo de jaarlijkse takkenronde. Dat gebeurt van maandag 13 maart tot en met vrijdag 24 maart. Twente Milieu haalt op afspraak gratis snoeihout op.

Twente Milieu haalt in Hengelo gratis snoeihout op

Provincie, gemeente en dorpsraad werken samen aan een leefbaar Beckum

Dorpsraad Beckum, Gemeente Hengelo en Provincie Overijssel hebben gisteren een intentieovereenkomst ondertekend voor het verbeteren van de leefbaarheid in Beckum. Gemeente Hengelo en Beckum werken sinds 2022 samen aan een integraal plan voor woningen en voorzieningen. In het najaar tekende de gemeente nog een optieovereenkomst voor woningbouw op twee percelen in Beckum. De drie partijen hebben nu de intentie uitgesproken om intensief en gebiedsgericht samen te werken aan een toekomstbestendig, leefbaar en vitaal dorp Beckum.

Provincie, gemeente en dorpsraad werken samen aan een leefbaar Beckum

Werkzaamheden kruispunt Oldenzaalsestraat – Beethovenlaan - Sloetsweg

Van maandag 20 februari tot uiterlijk donderdag 2 maart wordt er gewerkt op het kruispunt Oldenzaalsestraat – Beethovenlaan – Sloetsweg. Eind 2022 zijn hier nieuwe verkeerslichten geplaatst. Helaas konden toen niet alle benodigde kabels worden aangelegd. Daardoor werken de wachttijdvoorspellers voor fietsers en de rateltikkers (zorgen ervoor dat blinden en slechtzienden veilig gebruik kunnen maken van een voetgangersoversteekplaats) op dit moment niet. Tijdens de werkzaamheden worden de kabels, die voor deze onderdelen nodig zijn, onder het kruispunt doorgelegd.

Werkzaamheden kruispunt Oldenzaalsestraat – Beethovenlaan - Sloetsweg

Twijfels over uw WOZ-waarde?

Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Per post in uw brievenbus of digitaal in uw berichtenbox als u zich heeft aangemeld voor MijnOverheid. U ontvangt deze aanslag in opdracht van uw gemeente van GBTwente.

Twijfels over uw WOZ-waarde?

Gemeente Hengelo doneert 1 euro per inwoner voor slachtoffers aardbevingen Turkije en Syrië

De gemeente Hengelo maakt 1 euro per inwoner over aan de samenwerkende hulporganisaties Giro555 voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Gemeente Hengelo doneert 1 euro per inwoner voor slachtoffers aardbevingen Turkije en Syrië

Hengelose Es: Van Grijs naar Groen!

De gemeente Hengelo gaat de strijd aan met verstening in de openbare ruimte. Vanaf 1 februari start het project 'Van Grijs naar Groen' in de wijk Hengelose Es. Inwoners van de Hengelose Es kunnen grijze locaties in de openbare ruimte aanmelden tot en met 28 februari. Het doel van het project is om versteende locaties in de openbare ruimte te vergroenen en zo een bijdrage te leveren aan een aantrekkelijker Hengelo.

Hengelose Es: Van Grijs naar Groen!

Gemeentenieuws vanaf nu ook digitaal

Meld u aan!

Gemeentenieuws vanaf nu ook digitaal

Hengelo herdenkt april/mei-stakingen van 1943

Tachtig jaar geleden, op 29 april 1943, begon bij Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo een staking tegen de gedwongen arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze staking verspreidde zich razendsnel over heel Nederland.

Hengelo herdenkt april/mei-stakingen van 1943

Vanaf juli kunnen alle hoogbouwbewoners hun etensresten scheiden

Alle hoogbouwbewoners krijgen vanaf juli de mogelijk om etensresten (gfe - groente, fruit en etensresten) te scheiden. Hengelo krijgt ruim 200 bioboxen. Gemeente Hengelo en Twente Milieu plaatsen de bioboxen bij hoogbouwlocaties. Tot nu toe gooien nog veel bewoners van hoogbouw hun etensresten bij het restafval.

Vanaf juli kunnen alle hoogbouwbewoners hun etensresten scheiden

Subsidieregeling voor zonne-energie bedrijvenpark Westermaat verlengd

Ondernemers van bedrijventerrein Westermaat kunnen ook dit jaar gebruik maken van de subsidieregeling van 30.000 euro voor extra duurzaamheidsadvies, met name voor zonnepanelen op daken. Het geld is bestemd voor advies over zonnepanelen op bedrijfsdaken, maar ook voor energiebesparing. Het college heeft de voucherregeling in samenwerking met Westermaat in Bedrijf met een jaar verlengd, omdat de gemeente ondernemers wil stimuleren om meer zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen.

Subsidieregeling voor zonne-energie bedrijvenpark Westermaat verlengd

Binnenstad doet deuren dicht

Open winkeldeuren in de winter of een winkelpui van enkel glas; als het gaat om energie besparen, valt er in de binnenstad nog veel te winnen. Maar hoe kunnen binnenstadondernemers dat het beste aanpakken en waar hebben ze hulp bij nodig? Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) en de gemeente komen samen in actie met onder meer speciale deurbordjes.

Binnenstad doet deuren dicht

College biedt koers voor duurzaamheid aan gemeenteraad aan

Burgemeester en wethouders hebben de koers geschetst die ze de komende jaren willen varen op gebied van duurzaamheid. Het college heeft Duurzaam Hengelo. Koers richting 2050 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. In de koers staat in zes thema’s waar Hengelo zich op richt om de Hengelose duurzaamheidsdoelen te halen en bij te dragen aan de landelijke, Europese en wereldwijde klimaatdoelen.

College biedt koers voor duurzaamheid aan gemeenteraad aan

Meldpunt energiearmoede

Maakt u zich zorgen over het betalen van uw energierekening? Neem dan contact met ons op. Medewerkers van het zorgloket bieden hulp en staan klaar voor persoonlijk advies.

Meldpunt energiearmoede

College stelt Warmteprogramma vast

Hoe en wanneer gaan we in Hengelo onze huizen duurzaam verwarmen? Wat is het meest geschikte alternatief voor aardgas in de verschillende buurten en wijken? Welke buurten gaan we het eerst aanpakken? Wat zijn de financiële consequenties?

College stelt Warmteprogramma vast

De aanslag gemeentelijke belastingen komt er aan

Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Per post in uw brievenbus of digitaal in uw berichtenbox als u zich heeft aangemeld voor MijnOverheid. U ontvangt deze aanslag in opdracht van uw gemeente van GBTwente

De aanslag gemeentelijke belastingen komt er aan

Bodemonderzoek naar verontreinigde bodem in 24 tuinen in de Hasseler Es

In februari 1992 stortte een F16 straaljager neer in een deel van de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat in de Hasseler Es. Om de brand te blussen is blusschuim gebruikt waarin de chemische stoffen PFAS zaten. Recent is bekend geworden dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. Uit oriënterend onderzoek is gebleken dat er in de openbare ruimte op deze plek verhoogde gehaltes PFAS zijn aangetroffen. Daarom start de gemeente Hengelo op 23 januari met een bodemonderzoek in 24 tuinen.

Bodemonderzoek naar verontreinigde bodem in 24 tuinen in de Hasseler Es

Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst

De gemeente Hengelo nodigt alle Hengeloërs uit om op donderdag 12 januari het glas te heffen op het nieuwe jaar tijdens een informele bijeenkomst.

Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst

Zonder afspraak een coronaprik halen bij Wijkcentrum Hengelose Es

GGD Twente organiseert in januari en februari iedere twee weken op woensdag een tijdelijke pop-up vaccinatielocatie aan de Uitslagweg 47 (Wijkcentrum Hengelose Es) in Hengelo. De tijdelijke locatie is bedoeld voor inwoners uit de directe omgeving die een basisprik of herhaalprik tegen corona willen halen. Er is vrije inloop, dus je hoeft geen afspraak te maken.

Zonder afspraak een coronaprik halen bij Wijkcentrum Hengelose Es

Datagedreven sturing vraagt aandacht van gemeentebestuur

Hengelo heeft een hoge ambitie voor datagedreven sturing: in het eindbeeld is datagedreven sturing het ‘nieuwe normaal’ binnen de eigen organisatie. Met 23 dataprojecten in anderhalf jaar tijd is de gemeente voortvarend uit de startblokken gekomen. Maar sturen en werken op basis van data is nog geen dagelijkse praktijk. Om die ambitie waar te maken, is meer sturing nodig. Ook de kaders voor het gebruik van data verdienen aandacht van de raad en het college. Dat blijkt uit het onderzoek naar Datagedreven Sturing dat de Rekenkamer Hengelo aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Datagedreven sturing vraagt aandacht van gemeentebestuur

Opknapbeurt voor winkelcentrum Groot Driene

Het winkelcentrum Groot Driene heeft een belangrijke functie in de wijk. Aanleiding voor de winkeliersvereniging Groot Driene om in 2019 een initiatief in te dienen voor de gemeentelijke kadernota om het winkelcentrum een ‘boost’ te geven om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Afgelopen jaren is er gewerkt aan een plan voor het hele gebied, dat ontwerp is nu definitief. Het college van B en W heeft ingestemd met de nieuwe inrichting voor het winkelcentrum en stelt daarmee 1,7 miljoen euro beschikbaar voor de eerste fase van deze klus. Wethouder Hanneke Steen: ‘Dit is een mooie impuls voor de wijk, het winkelcentrum wordt flink opgeknapt. Daarbij wordt de verkeersveiligheid in het gebied serieus aangepakt! De schop kan wat mij betreft in de grond!’

Opknapbeurt voor winkelcentrum Groot Driene

Proefvakken voor deelfiets en -scooter

Sinds september 2020 zijn deelfietsen en -scooters in Hengelo te vinden. Verschillende bedrijven (Bolt, Check en Felyx) bieden hun diensten in onze stad aan. De opkomst van deelmobiliteit is een kans, maar Hengeloërs ervaren ook overlast en verrommeling van de openbare ruimte. De gemeente Hengelo neemt deze signalen serieus en gaat aan de slag met proefvakken waar deeltweewielers geparkeerd moeten worden.

Proefvakken voor deelfiets en -scooter

Studio15 Talenthouse start in Hengelo

Jongeren hebben in de coronaperiode veel moeten missen, ook op cultureel vlak. Deelname aan culturele activiteiten draagt bij aan de veerkracht en persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Het Rijk heeft daarom vanuit ‘Impuls Jongerencultuur 2022’ middelen ter beschikking gesteld om deelname aan culturele activiteiten te stimuleren. Hengelo ontving € 310.000 en het college stemt in met de verstrekking van dat bedrag aan Oyfo voor het openen van een Studio15 Talenthouse in Hengelo. Metropool en Wijkracht werken mee aan dit pilot-initiatief.

Studio15 Talenthouse start in Hengelo

Vernieuwde Elsbeek feestelijk geopend

Op donderdag 23 juni werd de vernieuwde Elsbeek in Hengelo officieel geopend. Het terrein naast de Elsbeek was voor deze gelegenheid feestelijk aangekleed en samen met omwonenden en samenwerkende partijen werd de opening van de Elsbeek gevierd.

Vernieuwde Elsbeek feestelijk geopend
Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu